Doelen stellen

Doelen stellen

Het stellen van een doel kent iedereen wel. Je hebt een idee of een wens die je graag vervuld wil zien en je gaat op zoek naar een doel wat hierbij past. Als onderneming kijk je bijvoorbeeld naar je winst die je wilt halen of het aantal klanten wat je in een bepaalde periode wilt benaderen. Maar als persoon kan je natuurlijk ook persoonlijke doelen stellen zoals een bepaald gewicht wat je wilt bereiken, een gewoonte die je wilt afleren, een bepaalde kwaliteit die je verder wilt ontwikkelen, of een nieuwe eigenschap die je jezelf wilt aanleren.

Belangrijk bij een doel

Wat belangrijk is bij het stellen van een doel is wel dat het haalbaar en realistisch moet zijn. In sommige zaken is dit al snel het geval maar wanneer het gaat om persoonlijke ontwikkeling en groei is dat veel lastiger om dit duidelijk te formuleren. Als je bijvoorbeeld als doel stelt dat je een beter mens wil zijn dan zal je voor jezelf duidelijk moeten hebben wat een beter mens is. Het hele proces van doelen stellen is daarom iets, waarbij je soms wel wat begeleiding en ondersteuning zou kunnen gebruiken. Want als je doel onhaalbaar lijkt en onrealistisch is dan weet je dat het realiseren van het doel lastig wordt.

Afstemmen

Door een gesprek met iemand aan te gaan, kom je in een situatie waarin je doel helder wordt. Waarbij je leert kijken naar het realisme waarmee het doel is opgesteld. Wat de achterliggende gedachte is waarom je voor dit doel wilt gaan. Als je dat helder hebt, kan je ook een stappenplan maken om langzaam naar je doel toe te werken waarbij je steeds blijft kijken naar de weg die je aflegt, de stappen die je genomen hebt en de stappen die je nog moet nemen om daar te komen waar je eigenlijk zou willen zijn. Bedenk daarom goed dat het stellen van een doel de manier is om jezelf te blijven ontwikkelen en te verbeteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *